Sos de caramel dulce / sarat

 sos 4C_0046

Acest sos fabulous este toppingul perfect pentru inghetata , clatite , cheesecake , tarte , prajituri , torturi , ingredientul minune in tot felul de creme . Il folosesc in multe deserturi si este cea mai usoara si delicioasa reteta . Este preferatul noastru si cu siguranta va deveni si al vostru , al intregii familii si veti fi surprinsi sa constatati cat de usor il puteti prepara . Este o reteta care nu a dat gres pana acum si de fiecare data am reusit un sos excelent .

Este atat de delicious incat efectiv il veti manca cu lingurita , si asta v-o spun din experienta proprie 🙂 Se poate pastra intr-un borcan la frigider pana la 3 – 4  saptamani dar nu cred ca va rezista atat deoarece , problema majora a acestui sos este ca riscati sa ramaneti fara el pana il intrebuintati la ceva bun . Odata incercat va asigur ca nu veti mai dori sa il cumparati din comert . Eu prefer varianta dulce dar nici cea sarata nu este de neglijat 🙂

Ingredinte :

  • 200 gr zahar
  • 200 ml smantana lichida pentru frisca (min 30% grasime )
  • 70 gr unt ( 80 % grasime )
  • 1 praf de sare sau 1 l-ta rasa de sare de himalaia ( sare de mare ) pentru varianta sarata
  • 50 gr apa

Cum procedam :

Pentru inceput intr-o cratita cu fund dublu ( de minim 2 litri ) punem la caramelizat zaharul cu apa ( atentie nu amestecati in zahar  ) . Ne trebuie o cratita mare deoarece atunci cand vom adauga untul sosul se va umfla brusc .

Dupa ce s-a caramelizat adaugam untul  si praful de sare . Amestecam bine si adaugam smantana . Mai lasam 1-2 minute si oprim focul .

Puteti opta si pentru caramelizarea zaharului fara apa , dar mie mi se pare mai simplu asa deoarece se caramelizeaza mai uniform 🙂

Il pastram in borcane sigilate la frigider .

Pofta buna!

Sos 6_0101

 

 

 

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s